A gyermeknevelés egyik kritikus pontja, hogy a szülők hogyan alakítsanak ki egységes elveket gyermekük képernyőidejével kapcsolatban, mennyi időt tölthetnek még egészséges keretek között a mai digitális világban és a szülők hogyan szabályozzák az erre szánt játékidőt. Jellemzően ez a probléma válás után sem szűnik meg a két otthonos rendszerbe való költözés után, a szülők közötti együttműködést igen csak próbára teszi. Ezért segítségül összeszedtük azokat az alapajánlásokat, ami kiindulópont lehet a szülők közötti egységes gyermeknevelési elvek kialakításához.

Tudatos odafigyelés

Kihívást jelenthet a szülők számára válás után, hogyan alakítsanak ki egységes elveket gyermekük egészségvédelme érdekében, ugyanis számos kutatási eredmény figyelmeztet arra, hogy a képernyőidő káros lehet a fizikai és mentális egészségre. Ezért a szülők tudatos odafigyelése elengedhetetlen ahhoz, hogy a szülői feladatukat e téren is teljesítsék és mindkét otthonban egységesen biztosítsák gyermekük részére a kiegyensúlyozott táplálkozást, az életkor szerinti alvásidőt és a megfelelő regenerálódást.

Bár idősebb korban a szervezet jobban ellenáll a káros hatásoknak, a szülőknek is korlátozniuk kell a saját képernyőidejüket egészségük megőrzése és a szülői példamutatás érdekében. Ugyanis a gyerek hajlamosabb azt tenni, amit lát, és nem azt, amit hall. Ha a szülő nem áll fel a tévé elől, vagy a közös étkezések idejére sem teszi le a telefont, akkor azt a gyerektől is nehéz lesz elvárni.

Képernyőidő következetes betartása

A gyermek egészségvédelme érdekében a szülőknek két szempont szerint kell szabályozni a játékot:

  1. mivel játszik a gyerek és
  2. mennyi időt tölt vele.

Az elsőhöz elég követni a korhatár ajánlást, a játékidő meghatározása azonban életkortól és egyéni adottságoktól függően változik.

Fontos, hogy a játékidőt egyben kell kezelni minden egyéb képernyő előtt töltött idővel, beleértve a mobil eszközöket, monitort és televíziót is. Továbbá, hogy a gyermekkel meg kell értetni, hogy képernyőidejét bárhogyan beoszthatja, de akár játszani szeretne, akár videókat nézni, ugyanazt a keretet „költi”. Ennek betartása a szülőktől odafigyelést, következetességet és kompromisszumkészséget igényel.

Kép: pixabay

MENNYI IDŐT TÖLTHET A GYERMEK KÉPERNYŐ ELŐTT?

A WHO Egészségügyi Szervezet ajánlást adott ki a gyermekek képernyőidejére vonatkozóan, mivel a legtöbb gyerek a javasoltnál sajnos sokkal több képernyőt néz. Hálátlan feladat, de a szülőknek törekedniük kell az ajánlás betartására.

A szabályok lefektetésekor azonban ne csak az ajánlás pontos betartására törekedjünk, hanem vegyük figyelembe és számoljunk a játék időigényével is. Ne kalkuláljuk be a tiszta játékidőbe azt az időszakot, amíg az elindul, frissítéseket tölt le vagy telepít, amíg sikerül megfelelő szerverhez csatlakozni az online játékban, vagy amíg elkezdődik a következő meccs. Ellenkező esetben ezek a gyerekekre frusztráló módon hathatnak.

Hogyan szabályozzuk a játékidőt?

  • Határozzuk meg közösen és tartsuk be következetesen a játékidőt – de legyünk készek tárgyalni róla.
  • Ne időtartam szerint zárjuk le a játékot: egyezzünk meg kilépési pontban egy kör, szint, játszma végén.
  • Törekedjünk a közös képernyőidőre: ha a szülők vagy testvérek is bekapcsolódnak a játékba, akkor a gyerek játékideje családi idővé válik. Ez a közös élményszerzésen túl az időbeosztást is kezelhetőbbé teszi.
  • A játékidőt rendszeresen szakítsuk meg szünetekkel, amikor fel is kell állni az eszköz mellől.
  • Jelöljünk ki eszközmentes tereket és idősávokat, például az étkezéseket, de a lefekvés előtti utolsó órát mindenképp. A gyereknek éjjel ne legyen hozzáférése az eszközökhöz.
  • Tanuláskor minden eszközt tegyünk félre: kutatások bizonyítják, hogy még kikapcsolva is elvonja a figyelmet.
  • Mutassunk példát, mi is tartsuk be az eszközhasználat, képernyőidő családi szabályait!
  • Használjuk a szülői felügyeleti eszközöket: kontrolláljuk, kövessük és értékeljük ki közösen a heti képernyőidőt.

Tipp: Ha lejárt a játékidő, beszéljünk meg kilépési pontot és adjuk meg a gyereknek a lehetőséget, hogy a folyamatban lévő meccset befejezze, vagy az aktuális küldetést még teljesítse. Kevesebb lesz a vita és a gyerek értékelni fogja, hogy a szülő számításba vette az ő játékának szabályait is. Fontos: kisebb gyermekek csak a szülő jelenlétében töltsenek időt a képernyő előtt!

WHO ajánlása a gyermekek képernyőidejére vonatkozóan

18 HÓNAPOS KOR ALATT: 0

A szakértők és szakmai szervezetek egyöntetű állásfoglalása, hogy másfél éves kor alatt a gyerek ne találkozzon képernyőkkel – kivételt képezhet egy-egy közös családi videóbeszélgetés.

18 – 24 HÓNAPOS KORBAN: 0 – 30 perc

Többen (pl. a WHO, ebben a korban is a képernyőidő mellőzésére biztatnak, a megengedőbbek (pl. az AAP, szerint legfeljebb fél órányi, kicsiknek készített, oktató műsort lehet nézni, a szülőkkel közösen.

2 – 5 ÉVES KORBAN: 30 – 60 perc

Öt éves kor alatt a WHO és az AAP legfeljebb egy óra képernyőidőt javasol, mindig a szülő jelenlétében, szüneteket tartva, legalább másfélszer annyi fizikai mozgással, pontos napi rutinhoz kötött 10 óra alvással.

6 – 17 ÉVES KORBAN: 2 óra

Szülői szempontból talán a legkritikusabb időszak, kulcsfontosságú a rendszeresség és a szabályok kialakítása, betartása. A napi két óránál jelentősen több képernyőidő számos későbbi probléma forrása lehet.

18 ÉVES KOR FÖLÖTT: 2 – 4 óra

Fontos, hogy felnőttként is igyekezzünk korlátok között tartani a képernyőidőt. Az egész digitális világ a figyelmünkre pályázik, ennek tudatában használjuk okoseszközeinket!

Játékfüggő a gyermekem?

Tudtad? Több kutatás is rámutatott arra, hogy a játékkal töltött idő hossza nem áll szoros összefüggésben a függőség kialakulásának kockázatával. A játékhasználat akkor válik problémássá, ha a gyerek elhanyagolja miatta élete más területeit, otthoni és iskolai kötelezettségeit, az evést-ivást, a tisztálkodást, a testmozgást, a társas kapcsolatokat. Ha életminősége jelentősen romlik, és mindez tartósan fennáll, érdemes tanácsot, szakmai segítséget kérni (iskola)pszichológustól vagy nevelési tanácsadótól.

Forrás: https://gyerekaneten.hu/kezikonyv-gamer-gyerekekhez/

Van már tapasztalatod a válással kapcsolatban? Esetleg van gondolatod, amit szívesen megosztanál másokkal is? Küld be történetedet szerkesztőségünkbe a magazin@valaskultura.hu e-mail címre. Történetedet álnéven vagy név nélkül is beküldheted, kérésedre a cikkben nem jelenítjük meg.