Gyakran a legegyszerűbb, legolcsóbb tevékenységekre emlékezünk a legszívesebben gyermekkorukból. Az ősz pedig tökéletes időszak, hogy a gyerekeket kézműves-foglalkozásokkal lefoglaljuk, akár pár órányi kapcsolattartás alatt is. Összegyűjtöttünk néhány egyszerű, szórakoztató és pénztárcabarát ötletet, amivel könnyedén megtöltheted a hűvösebb délutánokat.

A hideg, esős őszi időben is számos lehetőség van arra, hogy játékos formában eltöltsük az időt, és egyúttal a kézműves-foglalkozáshoz beszerezzük a nyersanyagokat. Miközben játszótérre vagy sétálni megyünk, útközben leveleket, gesztenyét, makkot, tobozt, botokat és köveket gyűjthetünk a barkácsoláshoz. Vagy akár közvetlenül az udvarról.

kép: pixabay

Csak néhány kellék

Csak néhány elemre van szükség, és máris indulhat a gyermekek egyik kedvenc elfoglaltsága, a kézműves-foglalkozás. Vegyünk elő kartonpapírt, festéket, ecsetet, gyufát, fogvájót, ragasztót vagy ragasztópisztolyt, filctollat, esetleg mozgó szemeket. Ezenfelül minden lehet természetalapú.

Festett sütőtök-makk

Ez az ősz legaranyosabb és legegyszerűbb ötlete, amit láttam. Mindig gondban voltam, mit csináljak azzal a rengeteg makkal, amit a kisfiam előszeretettel mindennap a két zsebét megtömve hazahoz. Hát legyen belőle sütőtökmakk! De akár lehet földi eper vagy padlizsán is. A kreativitásnak nincs határa, csak a fantáziátok szabhat határt, hogy milyen színűre festitek.

Fesd le külön-külön a makk alját és tetejét narancssárgára (az alját 3 rétegbe, a tetejét 2-be). Ezután fesd a szárakat zöldre. Hagyd megszáradni, majd egyszerűen ragaszd a kalapot (ragasztópisztollyal) a makk aljára, és már kész is. Szuper cuki! Szuper könnyű!

kép: Gigglehearts.com

Családi kézlenyomatfa

Biztos, hogy sok kézlenyomatos faalkotást láttál már, de ez azért is ötletes, mert 3D-ben áll, mint egy igazi fa, és gyönyörű őszi dekoráció lehet akár apa irodájában vagy a konyhaablakban. Igazi családi alkotás lehet, megtervezhetitek úgy is, hogy minden levél egy családtag kézlenyomata. De kiváló személyes ajándék lehet nagyszülők számára az unokák kézlenyomatával.

Először fessük le a papírtányért zöldre, tegyük félre száradni. Majd vágjunk 5 cm réseket a papírtörlő tekercs aljába, és ragasszuk fel a tányér aljára. Ez lesz a fatörzs tartóoszlopa. Ezután rajzoljuk körbe a gyermek kezét és alkarját barna kartonpapírra úgy, hogy a fa „törzse” elég hosszú legyen ahhoz, hogy eltakarja a papírtörlő tekercset. Vágjuk ki, és ragasszuk a tekercs oldalára. Ezt akár kétszer is megcsinálhatjuk, akkor a tekercs mindkét oldalára ragasszuk rá. Most készítsük el a kézlenyomatokat különböző színes kartonlapokra, és ragaszd fel a fatörzs minden egyes ágához. Végezetül az alját díszítsük ki tobozokkal, ágakkal. A kézlenyomatokat is lehet még tovább díszíteni.

Kép: Thebestideasforkids.com,
iStock/Elena Hramowa

Fenyőtobozsünök

Ki ne szeretné ősszel a sünöket, alkossátok meg ti is a kis sündisznócsaládotokat. Ha az összegyűjtött fenyőtobozok még zárva vannak, akkor hagyhatjuk természetes módon kiszáradni, vagy tegyük a sütőbe alacsony fokozatra, és figyeljük, mikor „pattannak” ki.

Vágjunk az arcának filcanyagból egy háromszöget, majd vágjuk ki a kör alakú orrát, és ragasszuk fel a szemekkel együtt. Végezetül az egészet rögzítsük a tobozhoz. Ha nincs filcanyagunk, papírral is helyettesíthetjük.

Kép: Muminthemadhouse.com

Őszi levélemberkék

Ez egy nagyon aranyos ötlet, az összegyűjtött faleveleket viccesen fel lehet használni, akár terápiás célra is. Ugyanis bármilyen érzelmi kifejezést festhetünk vagy rajzolhatunk rá. A leveleket minimum egy napig préseljük, mielőtt elkezdjük az alkotást.

A levélembereket fessük meg, majd hagyjuk száradni. Használjunk 3D festéket, annak pufi hatása van, de bármely akrilfesték is jó. Majd ragasszuk egy papírra, és rajzoljunk neki kezeket és lábakat.

Kép: Canva

Jó időtöltést!

A cikk egy korábbi változata megjelent az https://anyamagazin.hu

Van már tapasztalatod a válással kapcsolatban? Esetleg van gondolatod, amit szívesen megosztanál másokkal is? Küld be történetedet szerkesztőségünkbe a magazin@valaskultura.hu e-mail címre. Történetedet álnéven vagy név nélkül is beküldheted, kérésedre a cikkben nem jelenítjük meg.