Ha a válásod jogi rendezéséhez ügyvédet szeretnél megbízni, fontos, hogy előre bizonyosodj meg arról, hogy a választott ügyvéd a válásodat megfelelően tudja-e képviselni. Nincs annál bosszantóbb helyzet, mint mikor a jogi eljárás alatt az ügyvéd és az ügyél nem egy nyelvet beszél. Ezért előre tegyél fel néhány kérdést mielőtt megbízod.

A legtöbb ember bonyolult és zavaros folyamatnak találja a válást, és hálás azért, ha egy tapasztalt családjogász segíti őket ezen az úton. Ugyanis a jogi eljárás alatt rengeteg olyan döntést kell meghozni, amelyek hatással lehetnek életed hátralévő részére – egy olyan időszakban, amikor az érzelmek eluralkodhatnak a világos gondolkodás képességén. 

Bár nem mindenkinek van szüksége válóperes ügyvédre, egy jó ügyvéd megszerzése gyakran elengedhetetlen – különösen akkor, ha a válás bonyolult, vitás, gyermekeket érint, a házastársak jelentős vagyonnal rendelkeznek, vagy ha a hamarosan leendő volt házastársad már megbízott egy válóperes ügyvédet.

Adj egyértelmű utasítást az ügyvédnek

Mielőtt kiválasztod a megfelelő ügyvédet mindenek előtt neked kell végig gondolnod és a megbízást ennek megfelelően megadnod: TE MILYEN VÁLÁST SZERETNÉL? Közös megegyezést vagy peres eljárást. Ugyanis az ügyvédeknek egyetlen elsődleges cél szerint kell dolgozniuk, ez pedig az ügyfeleik érdekeinek kíméletlen érvényesítése. Ha azt üzened egy ügyvédnek, hogy a te érdeked kifejezetten a békés válás a gyermeked megfelelő megnyugtatása érdekében, akkor pont ezt kell képviselnie a folyamat során, amíg a helyzet engedi. A leendő ügyvédek megkérdezésekor mindegyiküket kérdezd meg, mit gondolnak a bírósági perek helyett az egyezségi tárgyalásokról. Ezekből a véleményekből tisztán láthatod az adott jogi képviselő hozzáállását és stílusát.

Válaszd ki a helyzetednek megfelelő jogi képviselőt

Sajnálatos módon egyes válási ügyvédek szokássá teszik, hogy rögtön olyan agresszívan fordulnak a másik házastárshoz vagy ügyvédhez, amennyire csak tudnak. Ezzel ellehetetlenítik a békés megegyezés létrejöttének lehetőségét is. Ezért vannak olyan helyzetek, amikor a közmondás helytálló: „Ha a házastársad már pitbullt fogadott fel, akkor szükség lehet saját támadókutyára.”

Kép: pixabay

Kerüld el a csapdát

Ilyen körülmények között azonban a válási folyamat inkább háborúnak tűnhet, és egyik csata a másik után csak fokozza a szenvedélyt. Ez addig folytatódik, amíg neked vagy a házastársadnak el nem fogy a pénze. Ne engedd meg, hogy az életetek bárki játékszere legyen!

Íme a 15 kérdés, ami segít megtalálni a megfelelő ügyvédet.

15 kérdés, amit fel kell tenni, mielőtt megbízod az ügyvédet

 1. Kizárólag családjoggal foglalkozik?  Ha nem, a gyakorlatának hány százaléka családjog?
 2. Mióta gyakorolja ügyvédi tevékenységét?
 3. Mi az Ön óradíja és számlázási feltételei?
 4. Ez a díj visszatéríthető-e valamilyen úton?
 5. Körülbelül mennyibe fog kerülni a válásom?
 6. Kezelt-e már olyan ügyet, mint az enyém?
 7. Ön szerint mi lesz az eredmény?
 8. Ha a házastársadnak van már megbízott ügyvédje, kérdezd meg, hogy ismeri-e.
 9. Az Ön eseteinek hány százaléka kerül tárgyalásra?
 10. Hajlandó-e és tud-e bírósági tárgyalásokon személyesen képviselni, ha ez az ügy más módon nem rendezhető?
 11. Mennyi ideig fog tartani ez a folyamat? 
 12. Mik a jogaim és mik a kötelezettségeim a válásom során? 
 13. Egy teljes körű szolgáltatást nyújtó ügyvédi irodában kérdezd meg, hogy ki fogja kezelni az ügyedet, ki lesz a te megbízott ügyvéded.
 14. Az Ön cége kínál-e alternatívákat a peres eljárásokra?
 15. Mi fog történni most?

Reméljük, hogy ezek a kérdések segítenek abban, hogy a számodra megfelelő válási ügyvédet bízd meg. 

Van már tapasztalatod a válással kapcsolatban? Esetleg van gondolatod, amit szívesen megosztanál másokkal is? Küld be szerkesztőségünkbe a magazin@valaskultura.hu e-mail címre. 

Történetedet álnéven vagy név nélkül is beküldheted, kérésedre a cikkben nem jelenítjük meg. – Fleischer Gabriella – Válás Kultúra Magazin alapítója