Minden nő különböző módon reagál a válás folyamata során, másként éli meg a válását. És azt is, hogy a változás hatására a szerelmeskedés során tapasztalt érzések és élvezetek akár csökkenhetnek is. Azonban a kielégítő szexuális élet elengedhetetlen az egészséges élethez. De vajon mi okozhatja a zavart, és egyáltalán lehet-e tenni ellene valamit? Ennek jártunk utána.

Mielőtt végigvennénk azokat a változásokat, amelyek akár tönkre is tehetik a nők szexuális életét, fontos megismernünk néhány fogalmat. És persze tisztázni azt, hogy egyáltalán mi a normális, mikor egészséges a szexuális válasz és funkció.

Az alapelvek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szexuális egészséget nem pusztán a betegség, a diszfunkció vagy a gyengeség hiányaként határozza meg, hanem a fizikai, érzelmi, mentális és szociális jóllét állapotaként is. Ezt a meghatározást nehéz pontosan minden emberre definiálni, mivel minden személynek megvan a maga standardja a szexuális egészségről vagy elégedettségről. Ráadásul ehhez még az egyén kultúrája, háttere, személyes szexuális tapasztalatai és biológiai felépítése is hozzátartozik, ez az egyéni eltérés pedig különösen nagy a nők körében.

Néhány alapelv viszont a legtöbb ember egészséges szexuális válaszában és működésében közös. Az például, hogy bizonyos fokon vágyik a szexre, képes élvezni a szexet, és ki is tudja fejezni a szexuális vágyát és az örömét.

Zavar a probléma?

Bármilyen szexuális rendellenességnél kulcsfontosságú az a kérdés, zavar-e a probléma? Mert ha például megelégszel azzal, hogy aktív szexuális élet nélkül élsz, akkor az olyan állapotok, mint a hüvelyszárazság valójában nem jelentenek szexuális zavarokat.

Hasonlóképpen egy nőnek, aki észreveszi ugyan a szexuális vágy csökkenését, nem okozhat gondot, ha nincs kapcsolatban. Ha azonban magas libidóval rendelkező partnerrel találkozik, akkor az alacsony szexuális vágyát kezdheti problémának tekinteni.

kép: pexels

Mindenki másképp reagál

A válás folyamata során az emberek különböző módon reagálnak, és ez magában foglalja a szexuális élet változásait is. Mindenkinek más a személyes tapasztalata és az érzelmi reakciója a válásra. Vannak olyan emberek, akik a válás alatt inkább visszavonulnak szexuálisan, mert a stresszt, a szomorúságot vagy az aggodalmat erősebbnek érezhetik. Mások viszont az intimitásban találhatják meg a kikapcsolódást és a támogatást.

Mindezek ellenére nincs egy egységes válasz arra, hogy milyen lehet a szexuális élet a válás alatt, mivel minden helyzet egyedi. Mindenekelőtt fontos, hogy tisztában légy a saját érzelmi állapotoddal, és csak olyan dolgokba kezdj bele, amit kényelmesnek érzel és amivel partnereddel mindketten egyetértettek.

Ha az orgazmus nem elég intenzív – ezek lehetnek az okok

Az orgazmus intenzitásának csökkenése számos tényezőre vezethető vissza, és ezek közül néhány a következő lehet:

1. Stressz és szorongás

A stressz és a szorongás jelentős hatással lehet a szexuális válaszokra és sokféleképpen befolyásolhatja a szexuális egészséget, beleértve az orgazmust is. Ha valaki nyomás alatt van, túlterhelt a családi kötelezettségek miatt, a munkahelye instabil vagy túlaggódja egy romantikus kapcsolat helyzetét, akkor az a szex közben elvonhatja a figyelmét.

2. Alacsony vágy és gyenge izgalom

A szexuális vágy (libidó) vagy az izgalom (a test fizikai felkészülése a szexre) problémái szintén csökkenthetik az orgazmus intenzitását. Ezeknek a problémáknak fizikai és pszichológiai okai is lehetnek, például hormonális hanyatlás vagy kapcsolati konfliktus. Az ilyen esetben javasoljuk, fordulj szexuálpszichológushoz.

kép: canva

3. Öregedés

Az idő múlásával sok ember észlelheti, hogy szexuális reakcióik és élményeik változnak. Az orgazmus intenzitása is csökkenhet, mivel a hormonális változások és a test fiziológiájának természetes folyamatai befolyásolhatják a szexuális változásokat. A nemi hormonok szintje mind a férfiak, mind a nők esetében csökken az öregedéssel. A nők ösztrogénszintje idővel fokozatosan csökken, ami csökkentheti a vágyat és az orgazmus intenzitását is.

2. Rutin/unalom

A nőknél a menopauza idején az ösztrogén hirtelen lecsökken, ami miatt – egyes szakértők szerint – a csikló kevésbé érzékeny. Miután sok nő az orgazmusa csúcspontját a csikló stimulálása során éri el, a kevésbé érzékeny klitorisz miatt csökkenhet az orgazmusok intenzitása.

Ha egy pár több éve együtt van, akkor olyan rutin alakulhat ki a szexuális együttléteik alatt, ami nem izgatja már olyan intenzitással az egyik partnert (vagy mindkettőt), mint korábban. Ilyenkor a korábban kialakult szokások megváltoztatása segíthet. A párokat arra bátorítjuk, beszéljenek egymással, hogy minden partner szexuális szükségletei kielégülhessenek.

kép: pexels

5. Gyenge medencefenék

A medencefenék egy olyan izomcsoport, amely támogatja a kismedencei szerveket. Ezek az izmok hajlamosak legyengülni, ahogy az emberek öregszenek. A műtét, az elhízás és a szülés is gyengítheti őket. A Kegel-gyakorlatok célja a medencefenék izmainak erősítése. A medencefenék tónusát megőrző emberek gyakran tapasztalják, hogy az orgazmusuk intenzitása javul.

6. Fogamzásgátló módszerek

Egyes férfiak azt állítják, hogy az óvszer használata során vannak nehézségeik az orgazmusuk elérésében. Az orális fogamzásgátlók hasonlóan problémásak lehetnek a nők számára is. Fontos megjegyezni, hogy a csökkent orgazmus nem indokolja a fogamzásgátló használatának abbahagyását vagy a nem biztonságos szexet. A nők fontolóra vehetik, hogy az orális fogamzásgátlókról egy másik fogamzásgátló módra, például spirálra váltanak.

kép: pexels

A kommunikáció minden szexuális kapcsolat alapvető eleme. Ha a partner orgazmusa csökken, beszéljék meg a párok, hogyan tudnak együtt megoldást találni a problémára.

A probléma megoldása valamikor olyan egyszerű dolgokkal is orvosolható, mint hogy a párok több időt szánnak a kapcsolatukra, segítséget kérnek a párkapcsolati konfliktusuk megoldásában, vagy megváltoztatják a fogamzásgátló módszereket. Az is segíthet, ha párterapeutához vagy szexuálpszichológushoz fordulnak.

Szeretnéd tudni, hogy tart-e még a szenvedély? Töltsd ki a nagy szextesztet itt!

Írta: Fleischer Gabriella

Fleischer Gabriella – Párkapcsolati és válási tanácsadó.

Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem, remélem sikerült értékes gondolatokat átadnom számodra. Főképp válással kapcsolatos cikkeket írok. Ezek sokat segíthetnek neked abban, hogy egészségesebben túljuthass a váláson.