Legtöbb ember számára a válás óriási életválság. Hiszen élete egyik legnagyobb súlyú döntését kell meghoznia, miközben érzelmileg instabil helyzetben van. A válási tanácsadó segíthet megérteni, hogy kerültél ilyen helyzetbe, a rendelkezésedre álló lehetőségeket felméri, ideértve annak a döntésnek a meghozatalát is, hogy milyen válást választasz. Együttműködő vagy inkább a peres eljárást részesíted előnyben? Netalán megújítod a házasságod.

7 módszer, amely szerint a válási tanácsadó megkönnyítheti a válást

1. A válási tanácsadó végig kísér a válás folyamatán

A válási tanácsadó végigvezet a válási folyamat során. Szükség esetén támogatást és útmutatást fog nyújtani, átkísér a különféle válási mélypontokon, végig veled van, hogy ne érjen meglepetés a folyamat során. Így nagyobb biztonságérzeted lesz, biztosabban mersz a számodra új, ismeretlen útra lépni.

2. Segít felkészülni arra, hogy elmond a gyermekednek

Az egyik első és legfájdalmasabb dolog, amit meg kell tenned, az, hogy beszélj a gyermekeddel a családodban várható változásokról. A válási tanácsadó segít ennek a (és gyakran a házastársad) felépítésében és megtervezésében. Segíteni fog abban, hogy megértsd mi az, amit a gyermekednek tudnia kell, és mit nem kell tudniuk a válás körülményeiről. Továbbá arra is felkészít, hogy gyermeked hogyan fog reagálni a válásra, életkortól és fejlettségüktől függően.

3. Érzelmileg támogat

válási coach segít az érzelmeidet feldolgozni, a benned lévő készségeket fejleszteni vagy erősíteni. Ez különösen fontos lesz a szakemberekkel (bíróság, ügyvéd, családsegítő, stb.) és a házastársaddal folytatott megbeszéléseken, tárgyalásokon.

4. Segít a válás utáni élet kialakításában

A konzultáns segítségével közösen kitaláljátok, milyen életet szeretnél élni válás után egyedülálló szülőként. Segít egyes célok kitűzésében, valamint olyan tevékenységek és érdeklődési körök meghatározásában, amelyek segítenek egy új, kielégítő élet kialakításához.

5. Javítja a tárgyalási készséged

A válási coach segít a tárgyalási készségek fejlesztésében, amelyek általában az információgyűjtési szakasz után következik be. A válás egyik legnagyobb kihívása annak meghatározása, hogy mi számít neked leginkább a válás során, és hol tudsz kompromisszumot kötni. A szakértő segíteni fog abban, hogy megértsd és átgondold azokat a döntéseket, amelyet meg kell hoznod. Így magabiztossá válsz és a tárgyalások során jobban kitudod fejezni önmagad, anélkül, hogy az érzelmeid elrabolnának. Ez hatékonyabbá és költséghatékonyabbá teszi az egész folyamatot.

És még miben segíthet?

6. A válási tanácsadó segít a megfelelő szülői megállapodás kialakításában

Minden szülői megállapodás eltérő. Noha a szülői megállapodás tartalmaz időmegosztási ütemtervet a gyermek elhelyezését, láthatását illetően, ennél sokkal többről van szó. A tanácsadó előre tud jelezni, hogy mely problémák okozhatnak konfliktust később, például amikor az egyik szülő új kapcsolatba lép. A jól kidolgozott szülői megállapodás segít mindenkinek alkalmazkodni a családban bekövetkező változásokhoz, amikor az egyszülői kapcsolatra áttérsz. A legnagyobb előnye, hogy a megállapodás csökkenti a válás utáni stresszt és konfliktusokat.

7. Új kapcsolat felépítése az Ex-el

Ez általában az új kommunikációs készségek kiépítésével és a konfliktusok minimalizálásának megtanulásával kezdődik. A válás utáni jó kapcsolat fontos a gyermekek érdekében, hiszen így ők is jobban tudnak alkalmazkodni az új helyzethez. A válási tanácsadó együttműködhet veled és a korábbi partnereddel. Közösen alakíthatjátok ki a jó kommunikációt, határokat és stratégiákat a problémák kezelésére, amikor azok felmerülnek.