A válás egy nagyon nehéz és érzelmileg megterhelő időszak egy krízisben lévő személy számára. Így különösen fontos, hogy áll-e mellette megértő és támogató személy. Ebben az időszakban az igazi barátság felbecsülhetetlen érték. No, de hogyan segíthetjük barátunkat? Íme néhány praktikus tanács, amivel támogathatod felebarátodat.

Barátság a nehéz időben

Egy barát támogatása a válásban lévő személy számára rendkívül fontos és értékes. Segítségeddel megmutathatod neki, hogy nincs egyedül, és segíthetsz neki átlépni ezen a nehéz időszakon. Azonban ez nagy kihívás is is lehet, mivel a válás akár hosszú hónapokig is tarthat. Ezért kérlek alaposan gondold át, hogy tényleg tudod-e biztosítani a támogatásodat és nem okozol-e azzal nagyobb csalódást barátodnak, ha menet közben meggondolod magad.

7 lépés, ahogyan segítheted barátodat válás alatt

Fontos megjegyezni, hogy minden személy és helyzet egyedi, tehát mindig az adott helyzethez igazítsd a segítségnyújtási formádat. A támogatás során a legfőbb célod az empátia, tisztelet és a szeretet kifejezése legyen.

Kép: pixabay

Íme néhány konkrét lépés, amit egy barát tehet a válásban lévő személy támogatásában:

  1. Légy jelen és hallgass

Figyelj rá, és engedd őt beszélni. Hallgasd meg az érzéseit és gondolatait anélkül, hogy megpróbálnád kijavítani vagy megoldásokat kínálni számára.

2. Mutass empátiát

Mondd el neki, hogy megérted, milyen nehéz lehet ez a helyzet, és hogy érzelmileg támogatást nyújtasz számára, amikor szüksége van rá.

3. Ajánld fel a segítséged a teendők intézésében

Kérdezd meg, van-e olyan konkrét dolog, amiben a gyakorlatban segíteni tudnál neki. Mint például: lakás keresés, papírmunkák, vagy más gyakorlati ügyek.

4. Tartsd meg a bizalmát

Ha a barátod megoszt veled egy bizalmas és fontos dolgot, ne ossz meg semmit másokkal anélkül, hogy neki erről tudomása ne lenne róla.

5. Bátorítsd az öngondoskodásban

Emeld ki, hogy mennyire fontos, hogy gondoskodjon magáról. Segíts neki abban, hogy figyeljen a fizikai és mentális egészségére.

6. Szervezz közös programokat

Szervezz közös programokat, hogy eltereld a figyelmét az aktuális helyzetről. Séta, kávézás vagy mozizás jó módja lehet annak, hogy barátod mentálisan felfrissüljön.

7. Kérdezd meg, mire van szüksége

Ne csak te gondold ki, hogy mire lehet szüksége a barátodnak. Kérdezd meg tőle, hogyan tudsz segíteni.

Egy jó tanács: „Adj időt magadnak és másoknak is a fejlődésre és a gyógyulásra.”

Írta: Fleischer Gabriella

Fleischer Gabriella – Párkapcsolati és válási tanácsadó.

Örülök, hogy elolvastad a bejegyzésem, remélem sikerült értékes gondolatokat átadnom számodra. Főképp válással kapcsolatos cikkeket írok. Ezek sokat segíthetnek neked abban, hogy egészségesebben túljuthass a váláson.