A karácsony szent ünnep, melyet a család összetartozásának és szeretetének jegyében ünneplünk. Azonban, ha éppen válás folyamatában vagy, ez az időszak kihívások elé állíthat téged, különösen akkor, ha a gyermekeddel való együttlét időpontjait kell meghatározni. De ne aggódj, hiszen a kulcs a felkészülésben és az előzetes tervezésben rejlik!

Az ünnepi időszak sok stresszel is járhat. Ez még inkább igaz azokra az elvált szülőkre, akik nem láthatják, vagy nem tölthetik együtt az ünnepeket gyermekeikkel. Azért, mert a válás jogi procedúrája még nem zajlott le, vagy nincs egyetértés a meglévő határozat tekintetében, vagy egyszerűen azért, mert az év legfontosabb ünnepén a gyerekek nem tudnak egyszerre két helyen lenni. Ezeknek a családoknak kritikus időszak lehet a karácsony, különösen a szenteste.

A karácsony az év egyik legvarázslatosabb ünnepe mind a szülők, mind a gyermekek számára. De ha a gyermekedtől külön töltöd az ünnepeket, gyakran magányosnak, bosszúsnak és féltékenynek érezheted magad, még ha pár napról is van szó.

Ássátok el a csatabárdot!

Ebben az időszakban a gyermekeik érdekében egyes elvált párok félreteszik a nézetkülönbségüket, ám sajnos nem minden szülő élvezheti ezt a luxust a szeretet ünnepén. Néhány szülőnek így különösen fájdalmas lehet, hogy nem láthatja a gyermekét, mikor kibontja az ajándékokat.

Összetett folyamat a karácsonyra vonatkozó láthatási időket érintő jogi megállapodás kialakítása és betartása a gyakorlatban, hogy mindenki számára kellemes időtöltés lehessen a szeretet ünnepe. Előfordulhat, hogy az egyik szülő nem részesülhet ugyanolyan mértékben a gyermekükkel töltött ünnepnapokban, mint a másik szülő. Azonban ettől eltérően is beoszthatjátok az ünnepnapokat a volt partnereddel a gyermekek érdekében, hiszen a gyerekeknek mindkét szülője szeretetére szüksége van. Ez csak rajtatok áll.

Variációk egy szentestére

Amikor egyeztetni akarsz a volt pároddal az ünnepnapok felosztásával kapcsolatban, fontos, hogy ezt minél előbb tedd meg. Így mindketten meg tudtok birkózni az új megállapodás részleteivel. Lesz időd megbizonyosodni arról, hogy az nemcsak a te, hanem a gyermeked igényeinek is megfelel.

kép: Canva

Legyen terved!

Ha karácsonykor kezded el a gyermeked láthatását követelni a jogi megállapodástól eltérően, akkor elképzelhető, hogy a volt partnered a hirtelenség miatt azt fogja érezni, hogy „csak azért sem” lesz partner az alternatív megállapodásban. Ezért nyugodtnak és kompromisszumra hajlamosnak kell lenned, amikor javaslatot teszel a karácsonynak annak a napjára, amikor együtt szeretnéd tölteni az időt gyermekeddel.

Többéves tervezés

Ha távol éltek egymástól, akkor javasolhatsz alternatív éveket is. Ahol az első évben a gyermeked az expartnereddel marad, aztán a második évben a gyermek látogat meg téged, és ez addig folytatódik, amíg a gyermek elég idős nem lesz ahhoz, hogy saját döntését meghozhassa.

Légy kitartó!

Ha az első alkalommal sikerül konfliktusmentesen megfelelő megállapodást kötni, akkor elégedettek lesztek a megállapodással, és ez így évről évre könnyedén folytatódhat. Ne aggódj, ha a volt partnered első alkalommal visszautasítja a javaslatodat, nehéz dolog azonnal megbirkózni a hatalmas változással.

Ezért adj neki időt! Kérdezd meg a volt partnered, hogy milyen megállapodást részesítene előnyben. Még mindig sokkal jobb valamilyen formában együtt ünnepelni a családoddal, mint ha egyáltalán nem vagy velük.

Korai karácsony

Egy nagyszerű ötlet lehet még az is, ha végképp nem tudtok megegyezni, hogy egy úgynevezett „korai karácsonyt” ünnepeltek. Ajándékokat adhatsz gyermekednek, karácsonyi vacsorát készíthetsz, és megteheted az összes hagyományos ünnepi dolgot, amit szeretsz csinálni, csak egy kicsit korábban, mint általában.

Ne versengj!

Érthető, hogy amikor karácsonykor, a szeretet ünnepén együtt töltöd az időt a gyermekeddel, azt akarod, hogy a lehető legjobban érezze magát, kényezteted, és elhalmozod ajándékokkal. Ennek ellenére ez több problémát okozhat, mint amennyit ténylegesen megoldana.

Sok elvált vagy válófélben lévő szülő megpróbál versenyezni egymással az ajándékok terén, az egyik szülő azonban mindig felülmúlja a másikat. Meg kell próbálni elkerülni a versenyt. Ha a gyermek a számára legjobb ajándékot kapja meg tőled, akkor az expartnered valószínűleg csalódott lesz. Ez bizony karácsonykor megállíthatja az informális megállapodásokat. Gondolj bele! Ha ez fordítva történik, és az expartnered veszi a legjobb ajándékot a gyereketeknek, te csak a második legjobbnak érezheted magad. Ebben is célszerű egyeztetni.

Ha semmi sem megy karácsonykor

Ha az expartnered megtagadja a kommunikációt vagy az ajándékok költségvetésének megállapítását, akkor a legjobb dolog az, ha nyíltan és őszintén elmagyarázod a gyermekednek, mi az, amit megengedhettek magatoknak. Elmondhatod neki, hogy a kívánt ajándék számára megfelelő vagy túl drága esetleg. Az őszinteség a legjobb út az összes érintett félnek.

A kompromisszum az első lépés a hidak felépítésében az expartnereddel, valamint egy olyan szoros társszülői kapcsolat megteremtésében, amely szülő és gyermek számára nemcsak karácsonykor, a szeretet ünnepén, hanem az év többi részében is előnyös lesz.

Írta: Fleischer Gabriella

Forrás: Anya Magazin

Elégedettséggel tölt el, hogy időt szántál a bejegyzésem elolvasására. Bízom benne, hogy inspiráló gondolatokat találtál benne. Az én fő témám a válási tanácsadás. Cikkeim célja, hogy segítsek abban, hogy egészségesebb módon kezeld a válást és minél hamarabb túljussatok rajta.

Ha további tanácsokra van szükséged, ne habozz felvenni velem a kapcsolatot. Fleischer Gabriella – Párkapcsolati és válási tanácsadó.