Válás során a szülők egyik legnehezebb feladata, hogy az érzelmileg nehéz időszakban kellően megnyugtassák gyermeküket a válással járó bizonytalanságtól. Ezért segítségül összeírtam az 5 legfontosabb dolgot és a hozzá tartozó megnyugtató mondatokat, amivel a gyermekedet támogathatod.

Fontos, hogy úgy add át mindazt, amit a gyerekednek el akarsz mondani a válással kapcsolatban, hogy megértsék azt. Ha kell, mondd el újra és újra, hogy elfogadják, és jobban kezeljék a kihívásokat, változásokat, amelyekkel szembe kell nézniük.

Íme, az 5 szülői üzenet és hozzá tartozó segítő mondatok, ami segít a gyermekednek a válás megértésében és a változás elfogadásában

 1. Anya és apa mindig szeretni fognak

Soha ne felejtsd el, ez a legalapvetőbb üzenet, amelyre gyermekednek szüksége van, függetlenül attól hány éves, fiú-e vagy lány. Ezért ezt az üzenetet nagyon sokszor ismételd el, ezzel csökkented a gyermekben kialakult bizonytalanságokat, félelmeket.

Segítő példa mondat:

 • Nem számít, mi történik, milyen változáson megyünk keresztül, egy dolog biztos: Anya és Apa mindig szeretni fognak. Ez soha nem fog változni. Függetlenül attól, hogy hol élünk, mit csinálunk és hány éves vagy. Erre mindig számíthatsz.

2. Nem a te hibád!

A gyerekek számára létezik egy vékony határvonal a fantázia és a valóság között. A képzeletük nagyon erős és előfordulhat, hogy irreálisnak látnak dolgokat esetleg szörnyeket képzelnek el, amelyek a szekrényekben vagy az ágyak alatt élnek. Ezek a dolgok valóságos félelmeket keltenek bennük. De azt is elhiszik, hogy a gondolataikkal „varázslatos” módon valós eseményeket idézhetnek elő. 

Például, ha egy gyermek dühös az egyik szülőjére, és ez a szülő megsérül vagy balesetet szenved, a gyermek titokban bűnösnek és felelősnek érzi magát a baleset „okozásáért”, mivel úgy érzi hatalma van egy ilyen dolgot előidézni a gondolataival.

A gyermekeknek is szükségük van arra, hogy értelmet adjanak az életnek és akaratlanul is megpróbálnak értelmet adni a közelgő válásnak is azáltal, hogy „mágikus gondolkodással” valamilyen magyarázatot teremtenek. Általában valahogy így hangzik:  „Én okozhatom, hogy Anyu és Apu dühös. Mivel én okozom a „rossz” dolgok megtörténtét, ezért „rossznak” kell lennem. Ha „rossz” vagyok, akkor én vagyok a hibás. Ezért nagyon fontos sokszor hangsúlyozni és tisztázni, hogy a válás nem a gyermek hibája.

Példa magyarázó mondatok:

 • Anyának és apának vannak problémái, nem értünk egyet bizonyos kulcsfontosságú kérdésekben, és ez okozza a konfliktust.
 • Bár néhány kérdés rólad szól, ez nem jelenti azt, hogy te vagy a hibás!
 • Egy ártatlan gyermek vagy, akit mindketten nagyon szeretünk.
 • Nem a te hibád, hogy anya és apa nem ért egyet, hogy hová menjünk nyaralni, hogy ki segítsen a házi feladatban, vagy ki vigyen foci edzésre.
 • Nem veled veszekedünk.
 • Nem értünk egyet egymással a családunkat érintő kérdésekben. De semmilyen módon nem vagy hibás.
Kép: canva

3. A válás a változásról szól, nem a hibáztatásról

A válás szó ijesztő. De valójában annyit jelent, hogy a család változást fog tapasztalni, nem feltétlenül rossz dolgokat. Néha eltart egy ideig, amíg hozzászokunk a változásokhoz. Gondolj bele, az életben minden változik. Az évszakok is minden évben változnak. A gyerekek is, évről évre nagyobbak, magasabbak, erősebbek és okosabbak lesznek. De ha szeretve támogatjuk egymást az úton és nem hibáztatva, akkor a félelmek megszűnnek és könnyebb lehet a változást elfogadni. A változások lehetőséget adnak arra, hogy jobb módon tegyük a dolgainkat. Ragadd meg az alkalmat és higgy abban, hogy az új élet vidám és boldog is lehet.

Segítő mondatok:

 • Anya és apa is mindent megtettek, hogy megoldják a problémáinkat.
 • A régi módszer nem működött számunkra, és most új módszert fogunk kipróbálni a családunk számára, hogy több béke, nyugalom és boldogság legyen mindannyiunk számára.
 • A változás a családunkban nem arról szól, hogy kinek van igaza, vagy ki jó vagy rossz.
 • Ahelyett, hogy azon gondolkodunk, ki a hibás, gondoljunk arra, hogyan tekinthetjük az előttünk álló változásokat új kalandnak – vadonatúj fejezetnek az életünkben. Ki tudja, mi vár még ránk?

4. Anya és apa mindig a szüleid lesznek

Szintén félelemként és aggodalomként van jelen a gyermekben, válás után vajon lesz-e új apukája, lesz-e új anyukája. Ezért az új kapcsolat bemutatását úgy ütemezzük, hogy előtte mindenképpen készítsük fel a gyermeket rá.

Támogató mondatok:

 • Nem számít, milyen változások történnek az előttünk álló hetekben, hónapokban és években, egy dolog biztos. Anya és apa továbbra is a szüleid maradnak. Senki más nem lesz az igazi anyád. Senki más nem lesz az igazi apád.
 • Mindketten mindig szeretni fogunk, és ott leszünk melletted, függetlenül attól, hogy kivel élünk, vagy hogyan változnak a dolgok.

5. Minden rendben lesz

Gyakran megijedünk, amikor új dolgokba kezdünk és új kihívások elé nézünk. Természetes, hogy félünk. A válás is ugyan ilyen. Folyamatos biztatásra, megnyugtatásra mindig szükség van.

Segítő mondatok:

 • Gyakran megijedünk, amikor új dolgokba kezdünk és új kihívások elé nézünk. Mint az első alkalommal, amikor megtanultál biciklizni, vagy az iskola /óvoda első napján.
 • Lesznek dolgok, amik nem változnak, de lesznek olyanok, ami más lesz. Új módszereink lesznek és az eddig megszokott menetrendünk is változni fog.
 • Természetes, hogy félünk. A válás ugyan ilyen lesz.
 • Az élet megy tovább. Meg fogjuk szokni a különbségeket. Némelyiket talán még jobban is fogjuk szeretni. És egy idő után visszanézünk, és azt mondjuk, igaz, az élet másabb lett, mint régen volt, de semmi gond, minden rendben van. Jól vagyunk, a családunk rendben van, és ami a legfontosabb, még mindig szeretjük egymást.