Ha összeszorult a gyomrod a meghívóra nézve, hogy mégis mit fogsz magadra húzni a céges karácsonyi buliba, ez a cikk neked szól. Outfit inspirációk és dress code kisokos következik Hermelin Stilotól, hogy te légy a parti sztárja.

Néhány év Covid-kényszeres kihagyás után a legtöbb cég életébe visszatér a karácsonyi vacsorák és bulik, amivel igyekeznek megköszönni a dolgozók egész éves munkáját. Illetve az ilyen rendezvények közösség-, netán karrierépítő hatása sem elhanyagolható. Ez mind szuper. De a meghívó érkezésének konkrét percében rögtön befészkeli magát a bőröd alá a dilemma is, hogy mégis mit fogsz felvenni?
Először is olvasd el figyelmesen a meghívót, van rajta dress code? Ha van, máris eggyel könnyebb a dolgod.

Lássuk, mit jelentenek a különböző dress code-ok

White Tie: ez a létező legkötöttebb és legelegánsabb dress code, urak esetében frakk, fehér csokornyakkendővel. Hölgyek esetében nagyestélyit jelent (akár kesztyűvel). Céges vacsin nem valószínű, hogy ezzel találkozol, de érdemes tudnod róla, egy Oscar-gálán, neves díjátadókon például ez a dress code.

Black Tie: uraknál szmokingot és fekete csokornyakkendőt jelent, hölgyeknél kisestélyit vagy koktélruhát, tehát nem muszáj földig érő ruhának lennie. Újabban létezik Black Tie Optional/Invited és Alternative Black Tie dress code is, ami elsősorban az uraknak enged meg némi lazaságot. Például a szmokingot ing helyett kötött felsőrésszel is lehet viselni csokornyakkendő nélkül vagy Harry Styles-féle flitterekkel.

kép: pexels

Formal: uraknál sötét öltöny nyakkendővel, hölgyeknél mindenképp elegáns ruha, 18 óra után akár estélyi.

Semi Formal (vagy más néven Cocktail Attire): Az esemény kezdetéhez képest mást jelenthet, 18 óra előtt elegáns, utána pedig ünnepélyesebb megjelenés javasolt. Uraknál öltöny, este viszont sötét öltöny nyakkendővel, hölgyeknél kosztüm, este pedig koktélruha.

Üzleti dress code

Business Formal: Uraknál zakó, ing, nyakkendő és nadrág, viszont a nadrág lehet a zakótól eltérő színű/anyagú (de nem farmer!). Hölgyeknél elegáns ruha vagy kosztüm (semmiképp sem zavarba ejtően kivágott). Ez gyakorlatilag az irodai öltözet eggyel elegánsabb formáját jelenti.

Informal: ez nagyjából a szigorúbban vett irodai öltözetet jelenti, zakós/blézeres összeállítás, de még nem casual.

Business Casual: a Business Formal és a Smart Casual keveréke, átlagos irodai öltözet, kerülve a farmert és a sportos ruhákat.

Smart Casual: ez a mindennapi öltözködésünk elegánsabb vonala lenne (farmer, sportcipő még mindig nem fér bele) szövetnadrág, ing/blúz például.

Casual: Ez a teljesen hétköznapi viseletet jelenti. De mivel egy meghívóra van ráírva, el kell keserítenem minden kényelmes olvasómat, ebbe sem fér bele a farmer és a sportcipő!

Azt tapasztalom, hogy az átlag céges vacsi dress code-ja a business formal és a smart casual közötti vonalon mozog. Szóval egy térd környékén végződő ruhával nem lőhetsz mellé. A túl rövid, vagy nagyon kivágott ruhákat inkább tartogasd nem munkahelyhez kötődő programokra attól függően, hogy mi a célod.

kép: pexels

Nincs dress code

Ha nincs dress code, az azt jelenti, hogy lehet lazábbra venni a figurát és kevésbé formális öltözetben gondolkodni. Ebben az esetben a helyszín és a program jellege, valamint az időpont szolgálhat iránytűként. Egyszerűen vedd elő a józan eszed, egy romkocsmába máshogy fogsz felöltözni, mint egy elegáns étterembe.
Mielőtt belevetnéd magad a shoppingolásba, hogy új ruhát vegyél a jeles alkalomra, kérlek, állj meg egy pillanatra, és gondold végig, milyen ruháid vannak a szekrényedben? Sőt, ne csak gondolkodj, nézz is bele! Tapasztalat, hogy simán el tudjuk felejteni egy-egy ruhánkról, hogy egyáltalán létezik, ha sokáig nem vesszük elő.

Ünnepi szettek céges karácsonyi buliba

Ha már ünnep, add meg a módját! Amennyiben hétköznap esetleg még idegenkedsz a különlegesebb textúráktól, mint a tüll, a bársony, a szatén vagy a flitterek, egy karácsonyi buli pont megfelelő alkalom lesz arra, hogy kicsit kilépj a komfortzónádból.

kép: pinterest
  • Jó szolgálatot tesznek ilyenkor is az alkatodhoz passzoló, előnyös szabású alapruhák, amiket a kiegészítőkkel tudsz ünnepibbé varázsolni. Akár egy elegáns stólával, műszőrme gallérral vagy csillogó cipővel, feltűnő ékszerekkel.
  • Szedd szét a kosztümöd! Persze nem a varrás mentén, csak arra gondolok, hogy az alsó vagy felsőrész legyen más anyagból, lehetőleg valami extra! Például a szövetnadrág mellé egy szatén bomberdzseki vagy a kosztümblézerhez egy műbőr szoknya izgalmas hatású lesz.
  • Színek tekintetében ilyenkor valószínűleg téged is meghódítanak a karácsony színei. A piros, a zöld és a csillogó fémek esetén is érdemes tisztában lenni a színtípusoddal, miszerint a pirosnak és a zöldnek mely árnyalata passzol hozzád a legjobban. Illetve az sem mindegy, hogy az ezüst, a króm, a pezsgő, az arany vagy netán az óarany csillog rajtad a legszebben.

További tanácsok partira

  • A kiöltözés nem egyenlő azzal, hogy kötelező szűk ruhába préselned magad, és félre kell tenned a személyes stílusod. Hiszen a középpontban te vagy, ezért az esemény dress code-ját igazítsd inkább a saját stílusodhoz! Ha távolinak érzed magadtól a csipkét, a fodrokat, ne vedd fel csak azért, mert alkalminak gondolod. Ilyenkor érdemes különleges vonalvezetésű ruhát választani olyan kiegészítővel, ami igazán téged tükröz.
  • Nem kell magas sarkút venned, ha nem érzed benne jól magad, de egy laposabb, hegyes orrú cipő jó kompromisszum lehet. Ha alapvetően sportos stílust képviselsz, egy vastagabb talpú loafer például menő alternatíva lehet számodra. De a hidegben egy szép csizma szoknyával szintén működik.
    Gyakori hiba ilyenkor, hogy az amúgy nadrágokhoz passzoló bokacsizmát passzintják sokan egy elegánsabb ruhához/szoknyához. Ez csak akkor működik, ha a csizma és a harisnya színe megegyezik, és „egyneműsíti” a lábat. A fekete bokacsizma fényes testszínű harisnyával elárulom, senkinek nem áll jól (a jobb szélső képet hoztam „rossz” példának).
  • A kabát sem mindegy, ha azt szeretnéd elérni, hogy harmonikus legyen az összhatás, és imponáló az antré. Ideális esetben mindenkinek van legalább egy hétköznapi, sportos és egy csinosabb szövetkabátja. Ilyenkor inkább a szövetkabátod válaszd – és ez a férfiakra is igaz. Az öltöny fölé vett pufi kabát ugyanis cseppet sem elegáns.

Ami a legfontosabb, olyan ruhát vegyél fel, amiben nem feszengsz, és élvezd, hogy most téged kényeztetnek minden finomsággal. A karácsonyi pulcsit szerintem most hagyd otthon!

Borítófotó: Kövesdi Rita

Írta: Kövesdi Rita – Helmelin Stilo

Forrás: Anya Magazin

Remélem, hogy az itt talált tanácsok nem csupán öltözködési útmutatók lesznek, hanem katalizátorként szolgálnak ahhoz, hogy felfedezd saját egyediséged, és magabiztosan járj a saját stílusod útján.

A Hermelin Stilo nem csupán arra szolgál, hogy megmutassa, mit viselj, hanem arra is, hogy segítsen kibontakoztatni azt a stílt, amely magabiztosságot és egyéniséget sugároz.

Köszönöm, hogy velem tartottatok ezen az úton. Legyetek büszkék arra, hogy ti vagytok a saját stílusotok kovácsai!

Szeretettel, Kövesdi Rita

Ez a cikk is érdekelhet: íGY VÁGOTT ÁT TINDEREN EGY PASI